maandag 22 november 2010

Opdracht 9

Wat verdient een cacao boer eigenlijk?
In het filmpje hierover word gezegd dat de boer 40 eurocent per week verdient, maar onder deze opdracht stond een filmpje, waarin een van de makers toe geeft dat die 40 eurocent per week door hun zelf verzonnen is. Nu is zijn vraag om uit te zoeken hoe veel het werkenlijk is.

Ik ben meteen naar google gegaan en ben gaan zoeken. De eerste websites die ik bezocht gaven geen goede informatie of sloegen nergens op.
Daarna vond ik deze site: http://www.groenewiel.nl/tropischeproducten/infocacao.htm
Op deze site staat uitgelegd hoe het allemaal werkt. Hoe een cacao boon groeit en wat er allemaal mee gebeurd voordat wij het hier als hagelslag of chocolade reep kunnen eten.
Na dit alles is er onder kopje 6 te vinden wat de boer verdient en dat is bar weinig.
In dat artikel staat hoeveel er naar de opslag en de handelaren gaat. Onderaan staat dat er uiteindelijk voor de boer maar 0,02 euro overblijft voor de boer, maar er is hoop voor de boeren! Nog niet echt schitterend dus maarja.... als je hier in Nederland chocolade van het max havelaer keurmerk koopt, (is dat voor ons wel 5 hele centen duurder) maar krijgt de boer in plaats van 0,02 eurocent, 0,09 eurocent.
Ik vind dit eerlijk gezegd nog steeds weinig. De boeren moeten volgens de artikelen op deze site onwijs veel risico nemen en er moeten hele families voor werken. Aan veel chocolade hier in Nederland hebben ook kinderen moeten werken en dat word hier in Nederland verboden, maar we gaan wel allemaal die chocolade kopen die 5 cent goedkoper is want die is per slot van rekening toch nog goedkoper. Die kinderen in Afrika daar denken we hier niet over na als we iets kopen...

Onderstaande komt direct van de website: http://www.groenewiel.nl/tropischeproducten/infocacao.htm af.

6. Wie verdienen er aan cacao en hoeveel?

Er zijn heel veel mensen aan het werk voor jij hagelslag op je boterham strooit. De boer die cacaobomen teelt, de plukkers, de drogers, de inpakkers, de vervoerders op land, op zee en weer op land, de mensen in de cacaofabriek in Nederland, de mensen die de supermarkt werken…
De prijs van cacao hangt af van hoeveel cacao er over de hele wereld verbouwd is. Hoe meer cacao er is, hoe goedkoper het wordt. De laatste jaren wordt er veel meer verbouwd dan nodig is. Daarom is de prijs erg laag.

 
In Nederland kost een reep chocola van 75 gram ongeveer € 0,85
Daarvan gaat € 0,83 naar het vervoer, de opslag, de fabrieken in Nederland en de handelaren Er blijft dus maar € 0,02 over voor de cacaoboer in het land waar de cacao verbouwd wordt.   De cacaoboer moet daarmee zijn familie onderhouden en zijn cacaobomen goed laten groeien. Dat is vaak erg moeilijk met zo weinig geld!


Er is ook chocola met een speciaal keurmerk. Bijvoorbeeld het Max Havelaarkeurmerk. Van de opbrengst van deze chocola gaat meer geld naar de cacaoboer. Deze chocola is iets duurder: ongeveer € 0,90 per reep. De cacaoboer krijgt hiervan   € 0,09. Dat is dus meer dan bij ‘gewone’ chocola. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten